Kommentera

Barnen och änglarna

I centrum på den Helige Mikaels dag står barnen, och änglarna. Bibeln talar om barnen och säger ” dessa  mina minsta som tror på mig, om dessa små sjunger David i den 8.e psalmen. Ur barn och spenabarns mun har jag upprättat en makt för att förgöra fiende och hämnare. Och för att riktigt betona barnens värde sätter Jesus dem i centrum i dagens text när han säger om ni inte omvänder er och blir som barn kan ni aldrig komma in i Guds rike. Barnen skyddas dagligen av Gud och hans änglar, emedan de är dagligen utsatta för fara emedan det finns en annan som också vill äga dem och föra dem i sin vård. Själafienden går omkring inte bara som ett rytande lejon utan också som en ulv i fårakläder. Därför lär vi redan de små barnen sjunga. Tag mig då Herre upp till ditt barn, lös mig från alla djävulens garn.

Varför firar vi denna dag och vad är anledningen. En av dagens episteltexter ger oss bakgrunden:  ”Jubla därför, ni himlar och ni som bor i dem! Men ve dig du jord och du hav, ty djävulen har kommit ner till er i stor vrede, eftersom han vet att hans tid är kort.”  Evangelisten Johannes sitter fånge på ön Patmos och i tron ser han resultatet av denna strid. De som kommit före honom, de som i tron sitter inför tronen kan inte på något sätt skadas. Där i himlen finns inte längre denne motståndare, ty Lammet som står inför tronen skall vara deras herde och leda dem till livets vattenkällor, och Gud skall torka bort alla tårar från deras ögon. Men fastän djävulen blev utkastad och besegrad fortsätter striden här på jorden. Striden mellan Mikael och hans änglar och djävulen var fördold för oss, endast Johannes fick se den i sin uppenbarelse.

Den strid som nu förs är inte längre fördold, utan tydlig och klar, den är om din och min, ja om varje människas själ. Djävulen vet att hans tid är kort och han försöker nu med alla medel röva också dig, så att du fastnar i denne onde ängels garn. Han lockar dig att överge den Frälsare som så dyrt har köpt dig, han lockar dig att överge din tillit och förtröstan som du har i ordet, kan han sen också så splittring och tvedräkt mellan trossystrar och trosbröder då har han lyckats. Luther säger att det finns två saker som hindrar evangeliet. Det ena är falsk lära, det andra är när djävulen ser att han inte direkt kan kasta omkull tron. Då använder han list och smyger in bakvägen. Han kastar fram onyttiga frågor för att vi ska använda tid och kraft åt dem och under tiden glömma bort huvudsaken. När man gör så följer den ena frågan på den andra i det oändliga. På detta sätt kommer djävulen i bakifrån. Folk står och stirrar på hans konster och glömmer och förlorar det viktiga och väsentliga.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.