Kommentera

Förspillda tillfällen – att inte lyssna till ordet

På tionde söndagen efter trefaldighet talar våra texter om hur allvarligt det är att inte lyssna. Att låta Guds ord gå förbi, låta ordet gå in genom ena örat och ut genom andra och inte låta det gå ner i hjärtat och slå rot.Våra texter lindar inte i bomull eller gör ens små antydningar vad som sker när man inte lyssnar. Jesus själv gråter över Jerusalem när han förutsäger dess undergång. Det rör sig inte bara om en förmåga hos Herren Jesus att skåda in i framtiden, utan en dom. Jerusalems undergång skall ske, ”därför att du inte aktade på den tid du var sökt” Det är Guds klara och entydiga dom över den som avvisar nåden. Gud är den som vakar över sitt ord och lämnar aldrig synden ostraffad. Detta visste folket, det hade redan profeterna talat om århundrade genom århundrade. Herrens profet Nahum börjar sin bok med orden: HERREN är en nitälskande Gud och en hämnare. HERREN tar hämnd och vredgas.

Att Gud inte ljuger vet vi. Jag vi har t.o.m vittnesbörd utanför Bibeln som styrker dess tillförlitlighet. Den judiske historieskrivaren Josefus vittnar om att Bibelns ord om Jerusalems förstörelse gick i uppfyllelse. Han säger: Judarna lyssnade inte till Guds varningar, såsom behövande människor. De skrattade åt de gudomliga tingen, och de profetiska förutsägelserna hånade de som bedrägligt sladder” Från påsken år 70 till långt fram i augusti var staden belägrad och nöden för de instängda var stor.  Josefus skriver att himlen var som av koppar, det var stängt, obönhörligen försent!

Hör så får din själ leva. Det är alltid nådetid, när nådemedeln är i verksamhet.  Du som läser detta behöver inte heller vara förskräckt för du ska veta att dina synder är dig förlåtna. Evangeliet når även ditt öra. Du är sökt av Gud. Du är genom det heliga dopet född på nytt. Dina synder är dig förlåtna, det säger Ordet just till dig, därmed har också du frid med Gud. Kristi kropp och blod är utgjutet för just dig. Du ska inte tvivla hur det är från Guds sida, han vill ingen syndares död. Du behöver inte vänta på något yttre tecken eller någon magiskt kraft. Hör så får din själ leva, i ordet är han dig nära.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.